Böcker‎ > ‎Egen utgivning‎ > ‎

Eugène – Vid Napoleons sida


Eugène – Vid Napoleons sida

Den spännande och fascinerande berättelsen om Eugène de Beauharnais, Napoleons styvson, som förlorade sin far i den franska revolutionens virvelstormar, vandrade med Napoleon genom Egyptens heta öknar och var med och vann segrar och upplevde förluster på Europas många slagfält.

Den ömsesidiga respekt och närhet som fanns mellan Eugène och hans styvfar kommer tydligt fram i boken och en delvis ny bild av Napoleon tonar fram som både upprör och berör. I Eugènes dramatiska livsöde finns också förgreningar till Sverige genom äldsta dottern Joséphines äktenskap med Oscar l.

“Om det hörs ett kanonbuller är det Eugène som tar reda på vad som står på. Om jag ska ta mig över ett dike är det han som räcker mig handen.” Sagt av Napoleon.

Lektörsomdöme

Som pappa till Sveriges drottning Josefina och svärfar till kung Oscar I är Eugène de Beauharnais tillsammans med Jean Baptiste Bernadotte stamfar för det svenska kungahuset. Genom Oscars äktenskap sammanbands Napoleons familj med marskalk Bernadottes, och franska revolutionens söner kom därmed att överleva långt uppe i norr.

Kerstin Nohrenius, f.d. informationschef i Täby, som länge fascinerats av Frankrike, har gjort en klassisk biografi över kejsarinnan Joséphines son och följt honom från barndomen i revolutionens tumult och faderns avrättning, via slagfälten tillsammans med Napoleon till det fridfulla hemmet i München på 1820-talet. Som för så många av den tidens gestalter vilar ett vemod över hans livsöde som Nohrenius varit lyhörd för och skickligt lyckats fånga. Även om inget nytt källmaterial presenteras eller en direkt nydanande bild målas upp, är biografin viktig för oss svenskar eftersom vi saknar information om denna anfader till vårt kungahus. Generösa illustrationer och ett enkelt språk gör boken lämplig för både läsecirklar och historieintresserade.

Ulf Lindgren & Bibliotekstjänst

Ovanstående bok finns där böcker säljs, se Köpa böcker
För mer information: rolf.ellnebrand@columbusforlag.se.

För återförsäljare: 
Kundmottagning, lager och distribution via Förlagssystem, ordertelefon 08-6579500, fax 08-6571995, epost order@forlagssystem.se.

BOKFAKTA
Titel: Eugène – Vid Napoleons sida
Författare: Kerstin Nohrenius
Omfång 252 sidor. Inbunden.
Utkom år 2006.
ISBN: 91-856-1701-6