Böcker‎ > ‎Utgivning hos andra‎ > ‎

Skidglädje – Det bästa ur Åka Skidor

Att åka utför är en njutning för många.
Lutningen gör att snön känns ännu djupare, mellan svängarna blir jag nästan viktlös och snön sköljer över huvudet utan att jag tappar farten. Det är overkligt bra. Jag lever bara i stunden, det enda som existerar i mitt medvetande är skidorna, snön och den vertikala kraften som drar mig neråt, in mellan träden och ut på de öppna fälten hela vägen ner till den väntande helikoptern och gruppen som vi började åka med i morse. En surrealistisk känsla sprider sig genom kroppen. Vad var det som egentligen hände? Jag skulle kunna ge allt för att få uppleva den känslan igen, jag vet inte om något mer beroendeframkallande på den här jorden.” Ur Big Wednesday i British Columbia av Tobias Liljeroth.

Det handlar om spänning, lycka och ibland den totala kicken. Och om de underbara stunderna efteråt, after ski.

I Skidglädje finns berättelserna om de fantastiska åken, om de makalösa skidlegenderna och om många skidorter som man kan längta till och drömma om.

Det handlar till exempel om Martin Letzters och Olof Sundströms åk nedför Mount Everest, om lyxig heliskiing i Galena i British Columbia i Kanada, om skräckens störtlopp i Hahnenkamm-Rennen och om speedskiing med farter över 230 km i timmen!

Roger Wickman, snabbast av de nu aktiva svenskarna, berättar:
"- Jag var jättenöjd när jag åkte snabbare än 200. Men sedan tog det stopp. Jag gjorde längre och längre åk utan att farten ökade. Men ett par år senare släppte det i Les Arcs och jag åkte snabbare för varje gång, tills jag kom upp i 236,2 kilometer i timmen.
Därmed tog Roger ännu ett kliv i speedski-trappan. De som är mest macho inom sporten menar att det är först vid 230 kilometer i timmen som speedski ”verkligen börjar på riktigt”. I de hastigheterna hinner inte hjärnan med att bearbeta intrycken. Vissa åkare spyr när de kommer i mål, andra vaknar natten efter med panikångest.” 
Ur Speedski i Sälen: snabbare än fritt fall av Gabriel Arthur.

Boken bygger på reportage i Åka Skidor, guldkorn i kulttidningen för skidvänner. Ett sådant guldkorn är Göran Kropps reportage Parapente från Illampu. Flera av reportagen är kompletterade med en exklusiv uppföljning om vad som hände sen – after ski.

I boken passerar skidlegender från nu och då, som vår egen Anja Pärson, monoskiåkaren Alain Revel, Bill Johnson – utförsåkningens Muhammed Ali, Vreni Schneider – den snabbaste kvinnan, Jean-Claude Killy – den första skidkändisen, Free Radicals, Mr Extrem, Benny Lindberg – världens snabbaste svensk, Leni Riefenstahl – den ökända skidstjärnan och många, många fler. Och givetvis är Ingemar Stenmark med, unikt porträtterad av skidexperten Göran Zackrisson.

Förutom skidåkarna berättas om intressanta skidorter varav flera räknas som världens bästa; Whistler, Chamonix, La Grave, Vail, Silverton i Colorado, franska Les Arcs och Tignes och andra.

Skidglädje är boken för alla som älskar att åka utför.

BOKFAKTA
Titel: Skidglädje – det bästa ur Åka Skidor
Författare: Gunnar Andersson, Patrik Leje, Per Gunne, Göran Zackrisson m fl
Omfång: 192 sidor (prel)
Format: 150 x 220 mm
Bandtyp: Häftad
F-pris: 70 kr
Förlag: Columbus förlag i samarbete med Åka Skidor
ISBN: 978-91-8561706-7Beställs via Förlagssystem.