Böcker‎ > ‎Utgivning hos andra‎ > ‎

Tyll, svett och frusna själar

om ungdomarnas tillvaro på Bolsjojteaterns balettskola.

Tyll, svett och frusna själar ger en unik och spännande inblick i det hårda livet på en balettskola i Moskva. Där blandas drömmar om en lysande framtida karrär med en vardag fylld av kränkningar, våld och timmar av träning. Boken är en roman av Jurij Korotkov och bygger på hans kontakt med elever vid Bolsjojteaterns balettskola, en internatskola med ungdomar som hoppas på en framtida balettkarriär.

I bokens centrum står Julka, 18 år. Hon går sista terminen långt borta från sina föräldrar och sina syskon som hon inte sett på åtta år. Hennes liv är koncentrerat till internatskolan i Moskva, en grå och kall betongbyggnad. Studierna är pressade och atmosfären tuff. Grymhet, orättvisor, svartsjuka, avsaknad av värme och kärlek kryper in under huden, in i själen. Allt roligt som andra upplever under barndomen finns här bara under korta stunder.

Julka, liksom sina skolkamrater, lever för att en gång i framtiden få stå i rampljuset. Där i den stora staden möter Julka också kärleken och hon upplever att staden inte är lika främmande som förut. Nu finns där äntligen en själ som tänker på henne. Men finns det plats för något utöver dansen i hennes liv? Julka står inför valet: Dansa eller leva?

Författaren Jurij Korotkov var nyligen i Sverige och besökte då bl.a. Svenska Balettskolan i Göteborg där han berättade om eleverna på Bolsjojteaterns balettskola, om deras liv och tankar kring den hårda disciplin som råder där. ”Spännande och givande” var de svenska elevernas reaktion.  Korotkov besökte även Yrkesdansutredningsgruppen vid utbildningsdepartementet i Stockholm vars uppgift är att utreda och komma med förslag om en reformering av den svenska dansutbildningen.  

I Ryssland är Jurij Korotkov en välkänd roman- och filmmanusförfattare. Flera av hans romaner har filmatiserats och blivit uppskattade vid olika filmfestivaler, bl.a. The Ninth Legion. Om sin senaste bok säger han: ”Ungdomarna jag skriver om finns i verkligheten. Det är dem, balettens okända slavarbetare, som jag tillägnar denna bok.”

BOKFAKTA
Titel: Tyll, svett och frusna själar
Författare: Jurij Korotkov
Översättare: Karin Lidén
Omfång: 202 sidor
ISBN: 978-91-85901-08-1
Utkom år 2008 på Labyrint bokförlag