Gustavsberg som försvann – och kom igen
Bokfakta
Titel: Gustavsberg som försvann – och kom igen
Författare: Gösta Arvidsson, Petter Eklund, Rolf Ellnebrand, Andreas Engberg, Rolf Ihre Jan Landqvist, Marianne Landqvist, Anne-Lie Pettersson, Lenore Weibull
Rikt illustrerad
ISBN: 978-91-85617-30-2
Antal sidor: 220 s
Utförande: Inbunden
Utgivningsår: 2019
Köps hos lokala återförsäljare som Klackenberg bok & papper i Värmdö eller Fabriksbutiken, granne med Värmdö kulturhus, Gustavsbergs hamn. Eller beställs direkt från förlaget, e-post carola.stuart@columbusforlag.se
Gustavsberg är ett känt begrepp för de flesta. Det välkända ankarmärket finns på nya och gamla badrumsinredningar, på hushållsporslin och på unika konstgodsföremål. Men hur började det och vad finns kvar idag?
Gustavsberg som försvann – och kom igen tar år 1937 som utgångspunkt, det år Kooperativa Förbundet köpte fabriken, marken, bostäder och mycket mer. Guldåldern med konstnärer i toppklass, en nyskapande industridesign av sanitetsporslin och föremål i plast för hemmet under 1960- och1970-talen. Därefter nedgång och successiv förvandling till kulturcentrum med cirka 100 konstnärer med ateljéer i de gamla husen intill de nya bostadskvarteren. De äldre byggnaderna, ja hela miljön runt hamnen är av riksintresse i kraft av sitt kulturhistoriska värde. Och än lever en liten del av hushållsporslinsfabriken kvar, och design av morgondagens badrum pågår för fullt.
Modern historia utan rötter är inte möjlig. Självklart finns ortens äldre historia med, här berättad ur ett perspektiv som ger mersmak och vandringslust.
Medverkande författare
Anne-Lie Pettersson, idag skribent, i slutet av 1970- och början av 1980-talet anställd på HPF.
Gösta Arvidsson, uppvuxen i Gustavsberg, ”gick som barn i huset” både bildligt och bokstavligt och lärde känna en mängd människor på fabriken, inte minst konstnärerna. Gösta är sedan många år författare med ca 20 böcker på sin verkslista.
Andreas Engberg är arkitekt med särskilt intresse för äldre byggnader. Bor i Höjdhagen, Gustavsberg.
Marianne Landqvist, kulturvetare, f d chef på Porslinsmuseet och mångårig ordförande i Porslinsmuseets vänner.
Lenore Weibull, kommunens antikvarie. Hennes text behandlar den viktiga antikvariska aspekten på ortens utveckling.
Rolf Ellnebrand, skribent och bokförläggare.
Jan Landqvist skriver om den design som vi alla har omkring oss men som sällan signeras med namn, särskilt inte förr. Han var en av Gustavsbergs första industridesigner och arbetade på SPF (Sanitetsporslinsfabriken) under företagets glansdagar.
Petter Eklund, författare inom fältet konsthantverk, form och design. Han har skrivit avsnittet om G-studion: 45 år av sällsam skaparglädje.
Rolf Ihre, sjökapten och sjörättsjurist, har skrivit ett kapitel om sjöfarten till och från Gustavsberg, om rederiverksamheten och alla båtarna.
Boken ges ut av Columbus Förlag i samarbete med Gustavsbergs Vänner.
Bilden nedan fr vänster: Andreas Engberg, Rolf Ihre, Marianne Landqvist, Anne-Lie Pettersson Petter Eklund, Rolf Ellnebrand Jan Landqvist. Ej med: Gösta Arvidsson och Lenore Weibull.
Strövtåg på egen hand eller promenad med guide
Tre strövtåg presenteras i boken på sid 197--204. Vill du följa en guide så se Värmdö kommuns "Sommarvandringar" eller maila till info@.gustavsbergshamn.se och fråga om program för guidningar. Det går också bra att kontakta oss på förlaget för upplägg av en anpassad och privat visning. Maila carola.stuart@columbusforlag.se för närmare information.