Columbus Förlag

Gustavsberg 1640-1940

Från tegelbruk till industrisamhälle

En väldokumenterad och fullödig historia om en boplats vid en farled på järnåldern som blev ett tegelbruk på 1600-talet vilket växte till ett samhälle med ett mycket känt och uppskattat varumärke – Gustavsberg.


Ny upplaga och utbildningar

Två av våra böcker har utvecklats och blivit webbutbildningar. Ämnena är tyvärr aktuella för många. 

För mer info och köp av bokerna, ring 018-100511 eller skicka epost till info@ssk.se. Läs och lyssna mer om senaste utbildningen här.

 Om elever som inte kan gå tll skolan

Ny upplaga! Mycket har hänt. Sju års intensivt utvecklingsarbete har gett resultat. 


Med sikte på den amerikanska marknaden

Skador inom idrotten ska nyöversättas till engelska . Senast översattes den till kinesiska, men nu ska boken ges ut i USA och därför har innehållet anpassats. Mindre om längdåkning och mer om skador inom sporter som baseball och amerikansk fotboll. Läsarna får också en nyhet inom det heta forskningsområdet skadeläkning som fokuserar på att få idrottaren att komma tillbaka så snart som möjligt utan att orsaka nya skador.

Allmän information hittar du på Skador inom idrotten och under 2022 på Taylor & Francis.

Strålande recensioner av "Gustavsbergsboken"

Har … haft lyxen att läsa denna pärla från pärm till pärm, stannat upp vid någon detalj, bläddrat tillbaka och läst igen. Vilken insats ni gjort, Rolf Ellnebrand, Marianne Landqvist, Anne-Lie Pettersson, Jan Landqvist m fl för att nästa generation ska kunna förstå och bejaka det som varit och det som kan bli i Gustavsberg och Värmdö. För er som inte hunnit läsa denna bok, läs!

Julia Ekedahl-Lotoft, Facebook 9 augusti 2020.

På ett föredömligt sätt redovisas byggnaders, gators och skulpturers historia, om livet i stort och smått, om alla de kända personer som gav Gustavsberg världsrykte. {Författarna berättar medryckande om den enorma expansion som KF stod för: fabriken för sanitetsporslin, de vackra vardagsföremålen (Berså, Blå Blom, Ribb), de tuffa faluröda funkisvillorna. Gustavsberg hamn blev ett samhälle i tiden. (...)

De avsnitt som bäst etsar sig fast är berättelserna från f.d. anställda i fabrikerna, som t.ex. Anne-Lie Petterssons intensiva skildring av livet i Hushållsporslinsfabriken: ´Fjorton minuter över sju stämplar jag in, den torra värmen omger mig, ljusrörsbelysningen i taket ger ett kallt sken. Ett tunt dammlager ligger på golv och bänkar trots att golvet spolas varje dag´.

Så skriver Per Göthlin i en omfattande recension av Gustavsberg som försvann – och kom igen i Skärgården nr 102 okt 2020.

Boksstöd av Jan Landqvist i svartlackad stålplåt

Guidade turer

Är du intresserad av att följa med på någon av våra populära guidade turer i kvarteren där gammalt möter nytt i Gustavsbergs gamla fabriksområde? Turerna bygger  innehållet i Gustavsberg 1640–.1940 och Gustavsberg som försvann –  och kom igen. Mer informatiion här;  Gustavsberg som försvann – och kom igen.