Columbus Förlag

Aktuella webbutbildningar

Två av våra böcker har utvecklats och blivit webbutbildningar. Ämnena är tyvärr aktuella för många.


Strålande recensioner av "Gustavsbergsboken"

Har … haft lyxen att läsa denna pärla från pärm till pärm, stannat upp vid någon detalj, bläddrat tillbaka och läst igen. Vilken insats ni gjort, Rolf Ellnebrand, Marianne Landqvist, Anne-Lie Pettersson, Jan Landqvist m fl för att nästa generation ska kunna förstå och bejaka det som varit och det som kan bli i Gustavsberg och Värmdö. För er som inte hunnit läsa denna bok, läs!

Julia Ekedahl-Lotoft, Facebook 9 augusti 2020.

På ett föredömligt sätt redovisas byggnaders, gators och skulpturers historia, om livet i stort och smått, om alla de kända personer som gav Gustavsberg världsrykte. {Författarna berättar medryckande om den enorma expansion som KF stod för: fabriken för sanitetsporslin, de vackra vardagsföremålen (Berså, Blå Blom, Ribb), de tuffa faluröda funkisvillorna. Gustavsberg hamn. ade mitt i prick, blev ett samhälle i tiden. (...)

De avsnitt som bäst etsar sig fast är berättelserna från f.d. anställda i fabrikerna, som t.ex. Anne-Lie Petterssons intensiva skildring av livet i Hushållsporslinsfabriken: ´Fjorton minuter över sju stämplar jag in, den torra värmen omger mig, ljusrörsbelysningen i taket ger ett kallt sken. Ett tunt dammlager ligger på golv och bänkar trots att golvet spolas varje dag´.

Så skriver Per Göthlin i en omfattande recension av Gustavsberg som försvann – och kom igen i Skärgården nr 102 okt 2020.

Carousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel image
Boksstöd av Jan Landqvist i svartlackad stålplåt

Inställt med anledning av Coronapandemin

I somras genomförde vi några välbesökta vandringar i kvarteren där gammalt och nytt möts i Gustavsberg, men nu är allt inställt. Våra planerade vandringar i samarbete med Värmdö Stories skjuts på framtiden.