Columbus Förlag

Högaktuell: Hemmasittare och vägen tillbaka

Pandemin har medfört att hemmasittarna fått ”sällskap” av många andra. Men deras svårigheter har inte minskat och de behöver fortsatt hjälp.

Därför är boken Hemmasittare och vägen tillbaka högaktuell och den har nyligen tryckts till – igen.

En av författarna Ia Sundberg-Lax i Columbus-boken, medverkar även i den nyutgivna reportageboken Hon kallades hemmasittare: Om skolan, tårarna och kampen i hallen av Nadja Yllner (Bokförlaget Forum).

I presentationen av den kommande boken sägs: "De senaste tio åren har antalet barn som uteblir från skolan, som utvecklar ångest, depression och som börjar äta antidepressiva läkemedel ökat oroväckande mycket. Den här boken handlar om just det, och om speciellt ett av alla dessa barn - mitt eget."

Hon kallades hemmasittare är en bok för alla som brottas med sitt barn i hallen på morgonen, alla som mutar, vädjar, tjatar och kämpar med att få barnet till skolan. Här ges igenkänning och råd men också en skarp samtidsanalys. Varför är det så många barn som inte längre klarar av att gå till skolan? Och vad kan vi som individer och samhället göra åt det? Men framför allt är det en drabbande personlig berättelse om hur det gick till när Lova blev - och slutade att vara - hemmasittare.

Skaffa gärna båda böckerna!

Aktuella webbutbildningar

Två av våra böcker har utvecklats och blivit webbutbildningar. Ämnena är tyvärr aktuella för många.


Strålande recensioner av "Gustavsbergsboken"

Har … haft lyxen att läsa denna pärla från pärm till pärm, stannat upp vid någon detalj, bläddrat tillbaka och läst igen. Vilken insats ni gjort, Rolf Ellnebrand, Marianne Landqvist, Anne-Lie Pettersson, Jan Landqvist m fl för att nästa generation ska kunna förstå och bejaka det som varit och det som kan bli i Gustavsberg och Värmdö. För er som inte hunnit läsa denna bok, läs!

Julia Ekedahl-Lotoft, Facebook 9 augusti 2020.

På ett föredömligt sätt redovisas byggnaders, gators och skulpturers historia, om livet i stort och smått, om alla de kända personer som gav Gustavsberg världsrykte. {Författarna berättar medryckande om den enorma expansion som KF stod för: fabriken för sanitetsporslin, de vackra vardagsföremålen (Berså, Blå Blom, Ribb), de tuffa faluröda funkisvillorna. Gustavsberg hamn. ade mitt i prick, blev ett samhälle i tiden. (...)

De avsnitt som bäst etsar sig fast är berättelserna från f.d. anställda i fabrikerna, som t.ex. Anne-Lie Petterssons intensiva skildring av livet i Hushållsporslinsfabriken: ´Fjorton minuter över sju stämplar jag in, den torra värmen omger mig, ljusrörsbelysningen i taket ger ett kallt sken. Ett tunt dammlager ligger på golv och bänkar trots att golvet spolas varje dag´.

Så skriver Per Göthlin i en omfattande recension av Gustavsberg som försvann – och kom igen i Skärgården nr 102 okt 2020.

Carousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel image
Boksstöd av Jan Landqvist i svartlackad stålplåt

Nu vandrar vi igen!

Våra populära guidade turer i kvarteren där gammalt och nytt möts i Gustavsberg, har återupptagits. De bygger på delar av innehållet i boken Gustavsberg som försvann – och kom igen.