Gustavsberg 1640-1940

Bokfakta

Titel: Gustavsberg 1640-1940. Från tegelbruk till industrisamhälle

Författare: Carin Lindskog-Nordström

Illustrationer: 130 bilder

ISBN: 978 91.85617 44 9

Antal sidor: 288 sidor

Utförande: Hårdband

Utgivningsår: 2023

Utgivare: Columbus Förlag i samarbete med Gustavsbergs Vänner.

Beställs direkt av rolf.ellnebrand@columbusforlag.se

Gustavsberg har i snart 200 år försett svenska hem med porslin för vardag och fest. Under den tiden har namnet Gustavsberg blivit ett välkänt och uppskattat varumärke som finns i de flesta svenska kök och badrum. 

 

Framgångssagan började 1825, då grosshandlare Öhman fick klartecken att få starta en porslinsfabrik. Det blev startskottet för en vinglig och osäker väg framåt. Trots motgångar med lågkonjunktur, dåligt ledarskap och tekniska problem, tog sig fabriken ända fram till nutid. På fabriken fanns nämligen också, tekniska snillen, konstnärliga begåvningar och framsynta fabrikörer.

 

Minst lika fascinerande är tiden före 1825. Hur kom det sig att det blev en boplats under järnåldern just här? Varför slog de högadliga familjerna Oxenstierna och De la Gardie sig ned på en ö i Stockholms skärgård? Och hur såg livet ut för fattig och rik efter rysshärjningarna 1719?

 

Om allt detta och mycket mer berättar forskaren och författaren Carin Lindskog-Nordström (1888–1959). Det hon lämnade efter sig var en gåva till eftervärlden. Oavsett om vi hör till dem som läser allt om Gustavsberg eller är industri- eller kulturhistoriskt intresserade – alla finner sina guldkorn i denna bok.

 

Texten till detta viktiga referensverk har moderniserats och uppdaterats och nya bilder har tillkommit sedan första utgåvan 1973.

 

 


Guidade turer

Små eller större grupper är välkomna att kontakta carola.stuart@columbusforlag.se  för en rundvandring i de historiska kvarteren i Gustavsbergs hamn.