Mera Flax – samhälle, värderingar och språk

Bokfakta

Titel: Mera Flax – Samhälle, värderingar, språk

Författare: Jessica Eriksson, Tahereh Mahmoodan, m fl. 

Illustrationer: Wurood Altashat

ISBN: 978-91-85617-37-1

Antal sidor: 128 s.

Utförande: Mjukband

Utgivningsår: 2018


Några få ex kvar. Kontakta carola.stuart@

columbusforlag.se

En uppföljare till succén Flax en flygande start till språk och kultur i Sverige. Vänder sig till läsare som passerat nybörjarstadiet. Används inom folkbildningen och som bredvidläsning på SFI.

Mera Flax berättar om vardagsliv i Sverige. Med hjälp av människor av olika ursprung som bor i samma hus, får läsaren en mängd samhällsinformation och språkkunskaper.

1. Jämställdhet går som en röd tråd genom hela boken, religion och kultur finns med. Värderingsfrågor kommer på så sätt in på ett naturligt sätt. 

2. Lärartipsen efter varje kapitel stödjer och inspirerar. Övningarna förstärker inlärning och förståelse samt ger uppslag till ytterligare aktiviteter, även utanför klassrummet.

3. Svåra ord är översatta till engelska, arabiska och persiska/dari.

4. I slutet av boken finns en uppslagsdel med ”Bra att kunna”-listor och grundläggande grammatik.

Om författarna

Jessica Eriksson, fil.dr i nordiska språk, decan vid Institutionen för språk, litteratur och interkultur vid Karlstads universitet. 2015 och 2016 volontärlärare för nyanlända i Värmland. Tahereh Mahmoodan, utbildad lärare i Iran, svarar för persiska (farsi/dari) och vissa övningar och Wurood Altashat, bildlärare  från Irak har gjort de ca 80 illustrationerna.


Ur innehållet

Mycket händer i huset på Solgatan. Här lagas köttbullar och pannkaka efter tydliga recept. 

Cissi blir vald till ordförande i Trädgårdsföreningen och i en studiecirkel bryts åsikter om vad kultur är – det blir demokrati och yttrandefrihet i praktiken.

I boken finns en del om vett och etikett när man bor i ett flerfamiljshus, till exempel att inte störa sina grannar, att plocka i ordning i tvättstugan och att sortera sopor. Det finns även en del vanliga fraser som är bra att kunna när man träffas i trappuppgången eller på gården.

I boken blir Ingegerd sjuk och ringer 1177. Tiina blir gravid. Vi följer de blivande föräldrarna fram till förlossningen och tiden därefter. 

Nicholas har spelat bort sina pengar på nätkasino, tagit sms-lån och fått problem. I samma kapitel kan man läsa om att skaffa och ha ett bankkonto. Bröllop, dop och begravning kan äga rum i kyrkan. I boken gifter sig Carl och Andres. 

Ett kapitel handlar om skola och utbildning. Barnen går i förskolan och skolan och några vuxna pluggar. Genom det blir skolsystemet bekant.

Flera grannar motionerar och Carl tränar fotboll. Två kända idrottsstjärnor porträtteras; Zlatan och Charlotte Kalla. Fotbollstermer och information om att gå med i en idrottsförening.

Hossein söker jobb. I samma kapitel kan man läsa korta fakta om svensk arbetsrätt, om facket och om kollektivavtal. Tompa nätdejtar, och blir kär.

Arbete pågår en söndag på Karlstads universitet. När text på fyra språk ska samspela med teckningar krävs det att alla kompetenser är på plats samtidigt.